Hem » Aktieindex » OMX‌ ‌Stockholm
lästid

OMX‌ ‌Stockholm

OMX Stockholm även förkortat OMXS är sedan oktober 2005 benämningen på index över alla aktier på Stockholmsbörsens huvudsakliga listor.

Indexet innefattar samtliga aktier som är noterade på den nordiska börsen i Stockholm. Bas datumet för OMXS är den 31 december år 1995 med ett basvärde på 100. Indexet visar den procentuella utvecklingen för Stockholmsbörsen. Står indexet i 150 har det alltså ökat med 50 % till exempel.

Det index som är mest omtalat i Sverige är det som kallas OMXSPI. Indexet väger samman alla aktier som är noterade på Stockholmsbörsen och visar därmed upp en helhetsbild av utvecklingen på börsen i Sverige. När man till exempel talar om hur går det går på Stockholmsbörsen refererar vi också oftast till OMXSPI.

Ett annat mycket använt index i Sverige OMXS 30 där det går att se utvecklingen för de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen likt en av de mest kända index Dow Jones Industrial Average (DJIA). Det mäter de 30 mest omsatta aktierna på börsen i New York.

När du kollar på index generellt kommer du stöta på bokstäverna PI och GI. Det berättar nämligen om indexet är ett prisindex eller ett avkastningsindex, price index och gross index. Ett prisindex mäter utvecklingen på aktiekursen. OMXSPI är till exempel ett prisindex över utvecklingen på Stockholmsbörsen.

Ett avkastningsindex mäter hur aktiekurserna utvecklas och räknar dessutom med eventuella aktieutdelningar bolagen gör och kallas OMXSGI för Stockholmsbörsen. Avkastningsindex ger alltså en tydligare bild av den totala avkastningen. På Stockholmsbörsen kan det vara bra att hålla koll på OMX GI och PI. Det är även bra att hålla ett öga på OMXS 30.

Ett index väger samman utvecklingen i flera olika aktier och visar den genomsnittliga utvecklingen på en marknad. Därför kan index användas som ett jämförelsetal för en specifik marknad som inte alltid behöver vara just aktier. Det kan även vara ett index för ett land, index på Företag inom en speciell bransch eller på en valuta.

Bästa handelsplattformar

eToro SE
★★★★★
Minimum insättning 200 USD
Reglerad i Europa
Marknadsurval Forex, Crypto, Aktier, Råvaror, ETF: er, Index
  • 0 provison på handel

  • Kopiera handelsportföljer / CopyTrader funktion

  • Ställ frågor till experter

  • Stort utbud av aktier

SE - NSBroker
★★★★★
Minimum insättning 250 USD
Reglerad i Europa
Marknadsurval Aktier, Index, Crypto
  • Låg spread & ingen provision

  • Avancerad handelsplattform

  • Aktiehandel i realtid

5/5 - (1 vote)
Fredrik Larsson
Senaste inläggen av Fredrik Larsson (se alla)