Aktieindex > S&P 500
lästid

S&P 500

S&P 500 aktieindex är ett av de mest kända och prestigefyllda aktieindexen i världen, och är en viktig indikator på prestandan för den amerikanska ekonomin. Indexet består av 500 stora börsnoterade företag i USA, från olika sektorer som teknik, hälsovård och finans. S&P 500 indexet används ofta som en benchmark för att jämföra prestandan hos olika investeringsportföljer, och är en vanlig mätpunkt för professionella investerare och förvaltare.

Även om S&P 500 indexet inte är en faktisk börs eller handelsplats, är det en viktig källa till information för investerare och andra som är intresserade av den amerikanska aktiemarknaden.

Kort bakgrund om S&P 500 aktieindex

S&P 500 är en av de mest populära aktieindexen i USA och består av 500 stora börsnoterade företag från olika branscher, inklusive hälsovård, energi och teknik. Det är en viktigt indikator för den amerikanska ekonomin och dess utveckling.

S&P 500 används som en benchmark av många investerare och professionella förvaltare och är ett av de mest använda mätenheterna för prestanda på amerikanska aktiemarknaden. Indexet grundades 1957 av kreditvärderings- och analysföretaget Standard & Poor’s.

S&P 500 aktieindex idag

Under de senaste åren har indexet haft en stadig tillväxt och har slagit flera historiska höjdpunkter, vilket har lockat många investerare och förvaltare att investera i aktier på amerikanska marknaden. S&P 500 indexet är fortfarande en av de mest följda indikatorerna på den globala finansmarknaden, och är en viktig källa för information för både små och stora investerare.

Öppettider för S&P 500 aktieindex

S&P 500 aktieindex är ingen faktisk börs eller marknadsplats, utan är enbart ett index som sammanställer information om 500 stora börsnoterade företag i USA. Det finns dock flera börser som handlar med aktier som ingår i S&P 500, såsom New York Stock Exchange (NYSE) och NASDAQ.

Både NYSE och NASDAQ har sina egna öppettider för handel med aktier. NYSE har normalt öppet från kl. 9:30 till kl. 16:00 (lokal tid), medan NASDAQ har öppet från kl. 9:30 till kl. 16:00 (lokal tid) för handel med aktier. Det är viktigt att notera att dessa öppettider kan variera beroende på helgdagar eller andra omständigheter.

Är S&P 500 aktieindex ett reglerat index?

S&P 500 aktieindex är inte i sig en reglerad entitet, utan det är enbart ett index som används som en indikator på prestanda för ett urval av stora börsnoterade företag i USA. Dock är de enskilda företagen som ingår i S&P 500 indexet reglerade av myndigheter och är skyldiga att följa de relevanta reglerna och bestämmelserna för sina respektive branscher och sektorer.

Dessutom är de börser som handlar med aktier som ingår i S&P 500 indexet, såsom New York Stock Exchange (NYSE) och NASDAQ, reglerade av myndigheter som Securities and Exchange Commission (SEC) i USA, för att skydda investerare och säkerställa en rättvis och öppen handel.

Förteckning över aktier i S&P 500 aktieindex

Här är en lista över några av de största företagen som ingår i S&P 500 aktieindex (i slumpmässig ordning):

 1. Apple Inc.
 2. Amazon.com Inc.
 3. Alphabet Inc. (Google)
 4. Facebook Inc.
 5. Johnson & Johnson
 6. JPMorgan Chase & Co.
 7. Berkshire Hathaway Inc.
 8. Visa Inc.
 9. Procter & Gamble Co.
 10. Microsoft Corporation
 11. Walmart Inc.
 12. Exxon Mobil Corporation
 13. Coca-Cola Company
 14. Nike Inc.
 15. Pfizer Inc.
 16. AT&T Inc.
 17. Boeing Company
 18. Goldman Sachs Group Inc.
 19. Walt Disney Company
 20. Intel Corporation

Det finns totalt 500 företag som ingår i S&P 500 indexet, så denna lista är bara ett urval av några av de större företagen.

Jämförelse med S&P 500

S&P 500 aktieindex jämförs ofta med andra populära aktieindex, såsom Dow Jones Industrial Average (DJIA), Nasdaq Composite Index och Russell 2000 Index. Här är några jämförelser mellan S&P 500 och dessa index:

 • DJIA består av 30 stora börsnoterade företag, vilket är betydligt färre än S&P 500:s 500 företag. DJIA anses ofta vara en indikator på den industriella sektorn, medan S&P 500 är bredare och mer diversifierat över flera sektorer.
 • Nasdaq Composite Index består av mer än 3 000 börsnoterade företag, vilket gör det till det bredaste indexet av de tre. Nasdaq Composite fokuserar främst på teknologisektorn, medan S&P 500 innehåller en större andel företag från olika sektorer.
 • Russell 2000 Index består av 2 000 små och medelstora börsnoterade företag, vilket gör det till det minsta indexet av de fyra. Russell 2000 anses ofta vara en indikator på den amerikanska småbolagssektorn, medan S&P 500 fokuserar på stora företag.

I allmänhet är S&P 500 det bredaste och mest diversifierade indexet av de fyra, medan de andra indexen är mer fokuserade på specifika sektorer eller företagsstorlekar.

Bästa handelsplattformar

eToro SE
★★★★★
Minimum insättning 200 USD
Reglerad i Europa
Marknadsurval Forex, Crypto, Aktier, Råvaror, ETF: er, Index
 • 0 provison på handel

 • Kopiera handelsportföljer / CopyTrader funktion

 • Ställ frågor till experter

 • Stort utbud av aktier

SE - NSBroker
★★★★★
Minimum insättning 250 USD
Reglerad i Europa
Marknadsurval Aktier, Index, Crypto
 • Låg spread & ingen provision

 • Avancerad handelsplattform

 • Aktiehandel i realtid

Slutsats

Sammanfattningsvis är S&P 500 aktieindex en av de mest välkända och respekterade aktieindexen i världen, och spelar en viktig roll som en indikator på prestandan för den amerikanska ekonomin. Indexet består av 500 stora börsnoterade företag från olika sektorer, vilket gör det till en bred och diversifierad mätare av den amerikanska aktiemarknaden.

S&P 500 indexet används ofta som en benchmark för att jämföra prestandan hos investeringsportföljer, och är en viktig källa till information för investerare och andra intressenter. Även om S&P 500 indexet inte är en faktisk börs eller handelsplats, är det en mycket viktig referenspunkt för att bedöma den amerikanska aktiemarknadens hälsa och utveckling.

Betygsätta
Fredrik Larsson
Senaste inläggen av Fredrik Larsson (se alla)